Krówka na biszkopcie

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 95 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 50 g cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 g masła
Masa śmietanowa
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek gorącej wody
Wierzch
  • 250 g maślanych herbatników
  • 400 g masy kajmakowej
Dodatkowo
  • Blaszka 29 x 22 cm
  • papier do pieczenia
Dwa kawałki placka na talerzu, placek czterowarstowy biszkopt krem budyniowy, krem śmietankowy i petitki i toffi.
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Biszkopt
  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 95 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 50 g cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 g masła
Masa śmietanowa
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek gorącej wody
Wierzch
  • 250 g maślanych herbatników
  • 400 g masy kajmakowej
Dodatkowo
  • Blaszka 29 x 22 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Biszkopt

  • Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek.
  • Białka ubić na sztywną masę. Następnie dodać żółtka z cukrem i ubijać około 10 minut.
  • Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i wymieszać drewnianą łyżką lub bardzo krótko na najniższych obrotach mikserem.
  • Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 25 minut lub do zarumienienia.

Krem budyniowy

  • Ugotować budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe i cukier, resztę mleka zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Następnie gotować przez około 1-2 minuty aż budyń zacznie bulgotać. Zdjąć z ognia i ostudzić. W trakcie studzenia co chwilę zamieszać aby nie zrobił się kożuch.
  • Miękkie masło ubijać mikserem przez około 2 minuty aż będzie bardziej napuszone. Następnie dodawać po łyżce ostudzony budyń i ubijać dalej na puszystą i gładką masę.
  • Gotowy krem rozsmarować na ostudzonym biszkopcie. Przenieść do lodówki do stężenia.

Masa śmietanowa

  • Do małego naczynia dodać żelatynę i gorącą wodę. Składniki wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  • Śmietanki kremówki ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać przygotowaną wcześniej żelatynę i energicznie wymieszać (lub delikatnie zmiksować).
  • Przygotowaną masę śmietanową od razu przełożyć na krem budyniowy, aby żelatyna nie stężała w misce.

Wierzch

  • Na masie śmietanowej ułożyć maślane herbatniki.
  • Puszkę z kajmakiem włożyć do garnka z wodą i podgrzewać do uzyskania płynnej konsystencji, a następnie rozsmarować na herbatnikach.
  • Gotowe ciasto odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia biszkopt i herbatniki będą pysznie mięciutkie.

Wskazówki

  • Krem budyniowy najlepiej jest zacząć przygotowywać, gdy biszkopt jest już przestudzony, a masę śmietanową, gdy krem budyniowy stężał.
  • Po wyłożeniu masy śmietanowej od razu poukładać herbatniki - lepiej się przykleją.