Krokiety z kapustą z grzybami
Przygotowanie
Kapusta z grzybami
- Suszone grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia - najlepiej na kilka godzin.
- Kapustę odcisnąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do większego garnka i zalać wodą - około 2 cm nad poziom kapusty. Gotować na małym ogniu, z lekko uchyloną przykrywką przez około 40 minut, mieszając raz po raz.
- Na patelni na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodać namoczone, odciśnięte z wody grzyby. Wszystko razem wymieszać i podsmażyć przez chwilę. Dodać do garnka z kapustą.
- Do kapusty dodać listki laurowe, przyprawy do smaku i suszone śliwki - wszystko dokładnie wymieszać.
- Zmniejszyć ogień, ciągle mieszając podgrzewać przez chwilę i odstawić aby dobrze przeszła.
- Kapustę najlepiej przygotować wcześniej. Z każdym odgrzewaniem jest lepsza.
Ciasto naleśnikowe
- Mąkę, jaja, mleko i sól zmiksować na jednolitą, gładką masę. Dodać roztopione, przestudzone masło, wodę mineralną znów zmiksować.
- Naleśniki smażyć z obu stron na patelni spryskanej odrobiną oleju. Z przepisu wychodzi 16 naleśników.
- Na gotowe naleśniki rozłożyć farsz - na środku, bliżej dołu i zawijać - najpierw dwa przeciwległe boki, a później od dołu do góry.
Panierka i smażenie
- Przygotować 3 miseczki:
1 - mąka pszenna,
2 - jajka roztrzepane z solą i pieprzem,
3 - bułka tarta.
- Krokiety obtoczyć najpierw w mące, później w jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej.
- Smażyć na średnim ogniu na około 0.5 cm warstwie oleju, z każdej strony na złoty kolor.
Kapusta z grzybami
- 750 g kiszonej kapusty
- 2 mniejsze cebule
- 50 g masła
- mała garść suszonych grzybów leśnych
- 4 suszone śliwki
- 2 listki laurowe
- przyprawa do bigosu
- sól
- pieprz
Ciasto naleśnikowe
- 350 g mąki pszennej
- 4 jaja
- 500 ml mleka
- 0.5 łyżeczki soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- 150 ml wody
- odrobina oleju do smażenia
Panierka i smażenie
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- mąka pszenna
- olej do smażenia
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 343 kcal |
Tłuszcz | 16 g |
Węglowodany | 40 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 10 g |