Krokiety z kapustą z grzybami

Kapusta z grzybami
  • 750 g kiszonej kapusty
  • 2 mniejsze cebule
  • 50 g masła
  • mała garść suszonych grzybów leśnych
  • 4 suszone śliwki
  • 2 listki laurowe
  • przyprawa do bigosu
  • sól
  • pieprz
Ciasto naleśnikowe
  • 350 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 500 ml mleka
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 150 ml wody
  • odrobina oleju do smażenia
Panierka i smażenie
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    16 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Kapusta z grzybami
  • 750 g kiszonej kapusty
  • 2 mniejsze cebule
  • 50 g masła
  • mała garść suszonych grzybów leśnych
  • 4 suszone śliwki
  • 2 listki laurowe
  • przyprawa do bigosu
  • sól
  • pieprz
Ciasto naleśnikowe
  • 350 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 500 ml mleka
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 150 ml wody
  • odrobina oleju do smażenia
Panierka i smażenie
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Kapusta z grzybami

  • Suszone grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia - najlepiej na kilka godzin.
  • Kapustę odcisnąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do większego garnka i zalać wodą - około 2 cm nad poziom kapusty. Gotować na małym ogniu, z lekko uchyloną przykrywką przez około 40 minut, mieszając raz po raz.
  • Na patelni na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodać namoczone, odciśnięte z wody grzyby. Wszystko razem wymieszać i podsmażyć przez chwilę. Dodać do garnka z kapustą.
  • Do kapusty dodać listki laurowe, przyprawy do smaku i suszone śliwki - wszystko dokładnie wymieszać.
  • Zmniejszyć ogień, ciągle mieszając podgrzewać przez chwilę i odstawić aby dobrze przeszła.
  • Kapustę najlepiej przygotować wcześniej. Z każdym odgrzewaniem jest lepsza.

Ciasto naleśnikowe

  • Mąkę, jaja, mleko i sól zmiksować na jednolitą, gładką masę. Dodać roztopione, przestudzone masło, wodę mineralną znów zmiksować.
  • Naleśniki smażyć z obu stron na patelni spryskanej odrobiną oleju. Z przepisu wychodzi 16 naleśników.
  • Na gotowe naleśniki rozłożyć farsz - na środku, bliżej dołu i zawijać - najpierw dwa przeciwległe boki, a później od dołu do góry.

Panierka i smażenie

  • Przygotować 3 miseczki:

1 - mąka pszenna,
2 - jajka roztrzepane z solą i pieprzem,
3 - bułka tarta.

  • Krokiety obtoczyć najpierw w mące, później w jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej.
  • Smażyć na średnim ogniu na około 0.5 cm warstwie oleju, z każdej strony na złoty kolor.