Krem ze szparagów
Składniki
- 2 pęczki białych szparagów
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki masła
- 100 ml śmietany kremowej 30%
- 1 litr bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
Dodatki
- 4 plastry szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku
Składniki
- 2 pęczki białych szparagów
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki masła
- 100 ml śmietany kremowej 30%
- 1 litr bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
Dodatki
- 4 plastry szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku
Przygotowanie
- Szparagi obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę.
- Rozgrzać na patelni połowę masła i zeszklić na niej pokrojoną cebulę. Następnie dodać ziemniaki i smażyć przez około 5 minut.
- Na patelnie dołożyć szparagi, gałkę muszkatołową i odrobinę soli. Smażyć przez kolejne 5 minut.
- Składniki z patelni przełożyć do garnka i wlać wcześniej przygotowany bulion, zagotować.
- Zupę gotować, aż szparagi będą miękkie, a następnie zmiksować.
- Do miseczki przelać śmietanę i stopniowo, ciągle mieszając, dodawać zupę. Całość dokładnie wymieszać i przelać do garnka.
- Podawać z chipsami z szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku (podsmażyć na odrobinie tłuszczu, aż będzie chrupiące).