Krem ze szparagów

Składniki
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml śmietany kremowej 30%
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
Dodatki
  • 4 plastry szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml śmietany kremowej 30%
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
Dodatki
  • 4 plastry szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku

Przygotowanie

  • Szparagi obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę.
  • Rozgrzać na patelni połowę masła i zeszklić na niej pokrojoną cebulę. Następnie dodać ziemniaki i smażyć przez około 5 minut.
  • Na patelnie dołożyć szparagi, gałkę muszkatołową i odrobinę soli. Smażyć przez kolejne 5 minut.
  • Składniki z patelni przełożyć do garnka i wlać wcześniej przygotowany bulion, zagotować.
  • Zupę gotować, aż szparagi będą miękkie, a następnie zmiksować.
  • Do miseczki przelać śmietanę i stopniowo, ciągle mieszając, dodawać zupę. Całość dokładnie wymieszać i przelać do garnka.
  • Podawać z chipsami z szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku (podsmażyć na odrobinie tłuszczu, aż będzie chrupiące).