Krem z selera i gruszki

Krem
  • 1 duży seler
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gruszki
  • 1.5 l bulionu
  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • sól
  • pieprz
  • chili pieprz cayenne
  • papryka słodka
  • oliwa z oliwek
Grzanki
  • 1 bagietka
  • oliwa z oliwek
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Krem
  • 1 duży seler
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gruszki
  • 1.5 l bulionu
  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • sól
  • pieprz
  • chili pieprz cayenne
  • papryka słodka
  • oliwa z oliwek
Grzanki
  • 1 bagietka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krem

  • Cebulę i czosnek obrać i wraz z porem posiekać i zeszklić na rozgrzanej wcześniej oliwie z oliwek.
  • Obrać selera, pietruszki i gruszki, a następnie pokroić na kawałki i dołożyć do zeszklonych warzyw.
  • Zalać bulionem i gotować do miękkości składników.
  • Gdy warzywa będą już miękkie, zupę zdjąć z ognia, dodać serek topiony i całość razem zmiksować na gładką masę.
  • Położyć z powrotem na gaz, zagotować i doprawić solą oraz obficie pieprzem i chili pieprzem cayenne.
  • Podawać posypując słodką papryką wraz z grzankami.

Grzanki

  • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, a następnie dodać bagietkę pokrojoną w kawałki.
  • Ciągle mieszając smażyć do złotego koloru.