Krem z pomidorów i marchewki

Składniki
  • 120 g marchewki
  • 60 g korzenia pietruszki
  • 50 g masła
  • 500 g pomidorów bez skórki
  • 100 g cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 450 ml bulionu drobiowego
zupa krem z pomidorów i marchewki w białej miseczce
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 120 g marchewki
  • 60 g korzenia pietruszki
  • 50 g masła
  • 500 g pomidorów bez skórki
  • 100 g cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 450 ml bulionu drobiowego

Przygotowanie

  • Marchewkę i korzeń pietruszki pokroić na mniejsze kawałki i przenieść do garnka. Dodać masło, pokrojone na mniejsze kawałki pomidory (mogą być z puszki), posiekaną cebulę, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać i chwilę podgotować **około 5 minut**.
  • Dodać bulion drobiowy i gotować do miękkości warzyw **około 10 – 15 minut**.
  • Zupę zmiksować na gładki krem.