Krem z pomidorów

Krem
  • 700 ml passaty pomidorowej z ziołami
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 500 ml domowego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 duże pomidory
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 6 listków świeżej kolendry
  • 6 listków świeżej bazylii
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego maggi
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Grzanki
  • 1 bagietka
  • 1 mozzarella
  • pesto z bazylii
zupa krem z pomidorów w miseczce udekorowana liśćmi bazylii, na talerzu z zapiekankami z bagietki z pesto i mozarellą
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Krem
  • 700 ml passaty pomidorowej z ziołami
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 500 ml domowego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 duże pomidory
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 6 listków świeżej kolendry
  • 6 listków świeżej bazylii
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego maggi
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Grzanki
  • 1 bagietka
  • 1 mozzarella
  • pesto z bazylii

Przygotowanie

Krem

  • W garnku na odrobinie oliwy podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę obraną marchewkę i cebulę.
  • Dodać passatę, bulion, przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Podgotować wszystko, a następnie dodać pokrojone na kawałki pomidory oraz przyprawy.
  • Gotować do miękkości warzyw, później przestudzić. Wyjąć liście laurowe i zmiksować. Po zmiksowaniu gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu i w razie potrzeby doprawić do smaku przyprawami.

Grzanki

  • Bagietki pokroić na ok 1 cm kawałki, posmarować pesto z bazylii i położyć plaster mozzarelli. W razie potrzeby posypać suszoną bazylią.