Krem z pieczarek

KREM
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 0.5 małego pora
  • 500 g pieczarek
  • 0.5 marchewki
  • 0.5 korzenia pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 600 ml bulionu drobiowego
GRZANKI
  • bagietka
  • mozzarella
  • pesto
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
KREM
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 0.5 małego pora
  • 500 g pieczarek
  • 0.5 marchewki
  • 0.5 korzenia pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 600 ml bulionu drobiowego
GRZANKI
  • bagietka
  • mozzarella
  • pesto

Przygotowanie

Krem

  • W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojonego pora. Następnie dodać umyte oraz pokrojone pieczarki i smażyć ok. 10 minut co chwilę mieszając.
  • Dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę a także obranego i pokrojonego w kosteczkę ziemniaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażyć. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
  • Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować blenderem.

Grzanki

  • Bagietkę pokroić na kanapeczki, posmarować pesto oraz włożyć po plasterku mozzarelli.
  • Piec w piekarniku przez około 4 minuty200 stopniach C.