Krem z kalafiora

Składniki
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 główka kalafiora
  • 0.5 l bulionu drobiowego
  • 0.5 l wody
  • 250 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz Cayenne
Dodatkowo
  • 4 plasterki szybki parmeńskiej
  • pieczywo do przygotowania grzanek
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 główka kalafiora
  • 0.5 l bulionu drobiowego
  • 0.5 l wody
  • 250 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz Cayenne
Dodatkowo
  • 4 plasterki szybki parmeńskiej
  • pieczywo do przygotowania grzanek
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie

  • Do garnka dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojone na mniejsze kawałki łodygi selera naciowego oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać oliwę z oliwek i całość zeszklić.
  • Ziemniaka obrać i pokroić w kosteczkę. Kalafior pokroić na mniejsze części. Dodać do garnka razem z bulionem drobiowym i wodą.
  • Gotować na małym ogniu aż kalafior będzie miękki około 30 minut.
  • Gotową zupę zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem Cayenne.
  • Do kubeczka odlać odrobinę kremu i wymieszać ze śmietaną. Całość przelać z powrotem do kremu i wymieszać.

Chipsy z szynki parmeńskiej oraz grzanki

  • Szynkę parmeńską poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przenieść do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na około 5 minut. Po upieczeniu wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
  • Pieczywo pokroić na mniejsze kawałki (wielkość według uznania) i przenieść na patelnię. Wymieszać z oliwą z oliwek oraz odrobiną soli. Podsmażyć, ciągle mieszając, do uzyskania złotych chrupkich grzanek.