Krem z dyni

Składniki
  • 800 g obranej dyni
  • 300 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 30 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 900 ml bulionu drobiowego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • biały mielony pieprz
  • sól
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 800 g obranej dyni
  • 300 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 30 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 900 ml bulionu drobiowego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • biały mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie

  • Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
  • W garnku na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać marchewkę, ziemniaki i dynię. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić kurkumą oraz gałką muszkatołową. Podsmażyć ciągle mieszając przez około 5 minut.
  • Do garnka dodać gorący bulion i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. W międzyczasie doprawić solą i białym pieprzem.
  • Gdy warzywa będą już miękkie, całość zmiksować.
  • Krem zabielić śmietaną i w razie potrzeby doprawić przyprawami.
  • Podawać z pokrojoną natką pietruszki i pestkami dyni.

Pestki dyni

  • Pestki wyciągnąć z dyni. 2 - 3 razy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie wyłożyć na ręcznik papierowy i wysuszyć.
  • Prażyć na rozgrzanej patelni, ciągle mieszając.