Krem z brokułów

Składniki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 700 g różyczek brokułu
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g selera naciowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 100 g topionego serka śmietankowego
Posypka
  • słonecznik łuskany
  • pestki dyni
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 700 g różyczek brokułu
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g selera naciowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 100 g topionego serka śmietankowego
Posypka
  • słonecznik łuskany
  • pestki dyni

Przygotowanie

  • Do gotującego się bulionu dodać pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw około 25 minut. Jeśli w tym czasie ubyło za dużo wody, dolać odrobinę.
  • Zupę zdjąć z ognia, wyciągnąć liście laurowe i ziela angielskie, a następnie zblendować na gładki jednolity krem.
  • Serek śmietankowy pokroić na mniejsze kawałki, dodać do kremu i wymieszać do rozpuszczenia. Jeśli po wymieszaniu nadal widzimy kawałki serka, zblendować przez chwilę. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Posypka

  • Na rozgrzaną patelnię dodać słonecznik łuskany i pestki dyni. Ciągle mieszając prażyć do uzyskania złotego koloru.