Krem z batatów i papryki

Przygotowanie
- Bataty i cebulę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i również pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- W garnku na odrobinie oliwy z oliwek zeszklić cebulę z czosnkiem. Później dodać bataty oraz paprykę i wszystko razem przez chwilę podsmażyć, raz po raz mieszając.
- Warzywa zalać gorącym bulionem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa będą już miękkie, garnek zdjąć z ognia, dodać topiony serek i wszystko razem zmiksować.
- W razie potrzeby doprawić dodatkowo przyprawami.
- Podawać z grzankami (pokrojoną bagietkę podsmażyć do chrupkości na oliwie z oliwek) i natką pietruszki.
Krem
- 2 średnie bataty
- 3 papryki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 l bulionu drobiowego
- 100 g topionego serka śmietankowego
- 0.5 łyżeczki ostrej papryki
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- odrobina oliwy z oliwek
Propozycja podania
- grzanki
- natka pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 210 kcal |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 24 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 4 g |