Krem z batatów i papryki

Krem
  • 2 średnie bataty
  • 3 papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 100 g topionego serka śmietankowego
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
  • odrobina oliwy z oliwek
Propozycja podania
  • grzanki
  • natka pietruszki
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Krem
  • 2 średnie bataty
  • 3 papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 100 g topionego serka śmietankowego
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
  • odrobina oliwy z oliwek
Propozycja podania
  • grzanki
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  • Bataty i cebulę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i również pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  • W garnku na odrobinie oliwy z oliwek zeszklić cebulę z czosnkiem. Później dodać bataty oraz paprykę i wszystko razem przez chwilę podsmażyć, raz po raz mieszając.
  • Warzywa zalać gorącym bulionem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa będą już miękkie, garnek zdjąć z ognia, dodać topiony serek i wszystko razem zmiksować.
  • W razie potrzeby doprawić dodatkowo przyprawami.
  • Podawać z grzankami (pokrojoną bagietkę podsmażyć do chrupkości na oliwie z oliwek) i natką pietruszki.