Krem cebulowy

Składniki
  • 7 średnich cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 l bulionu
  • olej do smażenia
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    3 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 7 średnich cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 l bulionu
  • olej do smażenia
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w plastry i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodać mąkę oraz paprykę. Po zeszkleniu przełożyć całość do garnka i zalać bulionem.
  • Dodać majeranek i tymianek. Gotować na małym ogniu do momentu, aż cebula będzie miękka. Następnie całość zblendować i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Podawać z grzankami.