Kotleciki z piersi kurczaka
Przygotowanie
- Piersi kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i przełożyć do dużej miski.
- Pieczarki obrać i pokroić w kosteczkę. Por i szczypiorek pokroić również w drobną kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do miski z kurczakiem.
- W osobnej misce rozmieszać jajka z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Dodać do miski z kurczakiem, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Formować małe kotleciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Z przepisu wyszły nam 2 blaszki kotlecików.
Składniki
- 4 mniejsze lub 3 duże pojedyncze piersi kurczaka
- 1 por
- 400 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- szczypiorek
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 360 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 36 g |