Kotleciki szu szu

Przygotowanie
- Filet z kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kotleciki. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
- W miseczce wymieszać do połączenia żółtka, śmietanę, olej, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryką słodką i ostrą oraz tymianek. Doprawić dodatkowo niewielką ilością soli i pieprzu.
- Na patelni rozgrzać olej. Kotleciki obtoczyć w marynacie i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu odkładać na ręcznik kuchenny do odsączenia.
Składniki
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki oleju
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 0.5 łyżeczki tymianku
- olej do smażenia
| Wartości odżywcze (na porcję) | |
|---|---|
| Kalorie | 420 kcal |
| Tłuszcz | 23 g |
| Węglowodany | 16 g |
| Błonnik | 0 g |
| Białko | 34 g |




