Kotleciki szu szu

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    45 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy

Przygotowanie

  • Filet z kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kotleciki. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
  • W miseczce wymieszać do połączenia żółtka, śmietanę, olej, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryką słodką i ostrą oraz tymianek. Doprawić dodatkowo niewielką ilością soli i pieprzu.
  • Na patelni rozgrzać olej. Kotleciki obtoczyć w marynacie i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu odkładać na ręcznik kuchenny do odsączenia.
Składniki
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 0.5 łyżeczki tymianku
  • olej do smażenia
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie420 kcal
Tłuszcz23 g
Węglowodany16 g
Błonnik0 g
Białko34 g