Kokosowe curry z kurczakiem
Przygotowanie
- Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Przenieść na patelnię i usmażyć na odrobinie oleju. Po usmażeniu przenieść na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym do odsączenia, a następnie do większego garnka.
- Na tą samą patelnię dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę razem podusić.
- Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na około 2 cm kawałki. Tak samo pokroić cukinię. Dodać na patelnie z cebulą i podsmażyć aż warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie do garnka z kurczakiem dodać mleczko kokosowe, syrop klonowy, koncentrat pomidorowy, sok z limonki i przyprawy. Całość wymieszać i delikatnie zagotować.
- Gotowe warzywa na patelni oprószyć mąką (w celu późniejszego zagęszczenia sosu). Dodać do garnka z kurczakiem i wymieszać. Jeśli sos jest za rzadki można zrobić dodatkową zaklepkę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z ryżem lub makaronem.
Składniki
- 400 g piersi kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 30 ml oleju
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- sok z 1 limonki
- 2 łyżeczki curry
- 0.5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0.5 łyżeczki kurkumy
- 0.25 łyżeczki mielonego chili
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 510 kcal |
Tłuszcz | 30 g |
Węglowodany | 20 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 36 g |