Kokosowe curry z kurczakiem

Składniki
  • 400 g piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oleju
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżeczki curry
  • 0.5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0.5 łyżeczki kurkumy
  • 0.25 łyżeczki mielonego chili
  • sól
  • pieprz
kokosowe curry z kurczakiem, warzywami i limonką na talerzu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 20 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 400 g piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oleju
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżeczki curry
  • 0.5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0.5 łyżeczki kurkumy
  • 0.25 łyżeczki mielonego chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Przenieść na patelnię i usmażyć na odrobinie oleju. Po usmażeniu przenieść na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym do odsączenia, a następnie do większego garnka.
  • Na tą samą patelnię dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę razem podusić.
  • Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na około 2 cm kawałki. Tak samo pokroić cukinię. Dodać na patelnie z cebulą i podsmażyć aż warzywa będą miękkie.
  • W międzyczasie do garnka z kurczakiem dodać mleczko kokosowe, syrop klonowy, koncentrat pomidorowy, sok z limonki i przyprawy. Całość wymieszać i delikatnie zagotować.
  • Gotowe warzywa na patelni oprószyć mąką (w celu późniejszego zagęszczenia sosu). Dodać do garnka z kurczakiem i wymieszać. Jeśli sos jest za rzadki można zrobić dodatkową zaklepkę.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z ryżem lub makaronem.