Kluski śląskie

Składniki
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    3 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    45 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie

  • Obrane ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej, odcedzić i odłożyć do ostygnięcia.
  • Następnego dnia ziemniaki dokładnie rozgnieść praską i uklepać w garnku.
  • 1/4 części ziemniaków wykroić i odłożyć na bok. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków. Następnie dodać jajko oraz odłożone ziemniaki i wszystko posolić. Połączyć składniki w gładkie ciasto. (W razie czego dodać odrobinę mąki)
  • Formować w dłoniach kulkę i zrobić małe wgłębienie w środku. Kluseczki odłożyć na bok.
  • Kluski włożyć do garnka z gorącą, osoloną wodą na około 10 do 12 minut. Utrzymywać mały ogień, nie gotować.