Kluski śląskie
Przygotowanie
- Obrane ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej, odcedzić i odłożyć do ostygnięcia.
- Następnego dnia ziemniaki dokładnie rozgnieść praską i uklepać w garnku.
- 1/4 części ziemniaków wykroić i odłożyć na bok. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków. Następnie dodać jajko oraz odłożone ziemniaki i wszystko posolić. Połączyć składniki w gładkie ciasto. (W razie czego dodać odrobinę mąki)
- Formować w dłoniach kulkę i zrobić małe wgłębienie w środku. Kluseczki odłożyć na bok.
- Kluski włożyć do garnka z gorącą, osoloną wodą na około 10 do 12 minut. Utrzymywać mały ogień, nie gotować.
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- sól
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 244 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
Węglowodany | 50 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 5 g |