Klopsiki z dorsza

Składniki
  • 250 g ziemniaków mączystych
  • 15 g natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g fileta z dorsza
  • 80 g bułki tartej
  • 20 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików
  • olej do smażenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 15 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 250 g ziemniaków mączystych
  • 15 g natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g fileta z dorsza
  • 80 g bułki tartej
  • 20 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać, ugotować, odsączyć, a następnie udusić. Przełożyć do miski.
  • Do ziemniaków dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać bardzo drobno pokrojonego dorsza, bułkę tartą, drobno pokrojone suszone pomidory, jajko, sól i pieprz.
  • Całość dokładnie wyrobić do połącznia składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka do formowania klopsików, dodawać bułki tartej aż konsystencja będzie odpowiednia.
  • Gotowe klopsiki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.