Klopsiki z dorsza
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, ugotować, odsączyć, a następnie udusić. Przełożyć do miski.
- Do ziemniaków dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać bardzo drobno pokrojonego dorsza, bułkę tartą, drobno pokrojone suszone pomidory, jajko, sól i pieprz.
- Całość dokładnie wyrobić do połącznia składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka do formowania klopsików, dodawać bułki tartej aż konsystencja będzie odpowiednia.
- Gotowe klopsiki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.
Składniki
- 250 g ziemniaków mączystych
- 15 g natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 300 g fileta z dorsza
- 80 g bułki tartej
- 20 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 jajko
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- bułka tarta do obtoczenia kotlecików
- olej do smażenia
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 310 kcal |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 33 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 20 g |