Kiełbaski szefa Johna
Przygotowanie
- Mięso dokładnie wyrobić z drobno pokrojoną cebulą, przeciśniętym przez prasę czosnkiem i przyprawami.
- Z mięsa uformować kiełbaski o średnicy około 3 cm. Owinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce.
- Kolejnego dnia mięso wyciągnąć z folii i owinąć ciastem francuskim. Pokroić na plastry około 2.5 cm i poukładać pionowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Górę ciasta francuskiego posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie posypać sezamem.
- Piec w temperaturze 190 C przez 30 minut.
- Po upieczeniu w kiełbaski wbić wykałaczki.
Składniki
- 450 g mięsa mielonego (wołowina albo wieprzowina)
- 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka mielonej szałwii
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 jajko
- nasiona sezamu
Inne
- papier do pieczenia
- wykałaczki