Kiełbaski szefa Johna

Składniki
  • 450 g mięsa mielonego (wołowina albo wieprzowina)
  • 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka mielonej szałwii
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • nasiona sezamu
Inne
  • papier do pieczenia
  • wykałaczki
upieczony plasterek kiełbasy szefa johna owinięty ciastem francuskim i wbitą wykałaczką
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 450 g mięsa mielonego (wołowina albo wieprzowina)
  • 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka mielonej szałwii
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • nasiona sezamu
Inne
  • papier do pieczenia
  • wykałaczki

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie wyrobić z drobno pokrojoną cebulą, przeciśniętym przez prasę czosnkiem i przyprawami.
  • Z mięsa uformować kiełbaski o średnicy około 3 cm. Owinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce.
  • Kolejnego dnia mięso wyciągnąć z folii i owinąć ciastem francuskim. Pokroić na plastry około 2.5 cm i poukładać pionowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Górę ciasta francuskiego posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie posypać sezamem.
  • Piec w temperaturze 190 C przez 30 minut.
  • Po upieczeniu w kiełbaski wbić wykałaczki.