Kiełbasa sucha
Przygotowanie
- Mięso zmielić przez maszynkę o średnich oczkach. Dodać wszystkie pozostałe składniki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wyrobić.
- Mięso nadziać w jelito wieprzowe formując kiełbaski, a następnie powiesić do obsuszenia (6 - 10 godzin).
- Rozpalić wędzarnie - zalecane drewno: olcha i wiśnia. Włożyć kiełbasy i wędzić około 8 godzin nie przekraczając temperatury 40 stopni C.
- Po wyjęciu z wędzarni powiesić i suszyć około 6 dni. Nadmiar kiełbasek można zamrozić.
Składniki
- 3 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg boczku
- 1 kg fileta z indyka
- 1 l wody
- 100 g soli peklowej
- 10 g soli kamiennej
- 20 g mielonego pieprzu
- 30 g majeranku
- 3 średnie główki czosnku
Dodatkowo
- 4 m jelita wieprzowego