Kiełbasa sucha

Składniki
  • 3 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg boczku
  • 1 kg fileta z indyka
  • 1 l wody
  • 100 g soli peklowej
  • 10 g soli kamiennej
  • 20 g mielonego pieprzu
  • 30 g majeranku
  • 3 średnie główki czosnku
Dodatkowo
  • 4 m jelita wieprzowego
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    18 porcji
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    trudny
Składniki
  • 3 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg boczku
  • 1 kg fileta z indyka
  • 1 l wody
  • 100 g soli peklowej
  • 10 g soli kamiennej
  • 20 g mielonego pieprzu
  • 30 g majeranku
  • 3 średnie główki czosnku
Dodatkowo
  • 4 m jelita wieprzowego

Przygotowanie

  • Mięso zmielić przez maszynkę o średnich oczkach. Dodać wszystkie pozostałe składniki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wyrobić.
  • Mięso nadziać w jelito wieprzowe formując kiełbaski, a następnie powiesić do obsuszenia (6 - 10 godzin).
  • Rozpalić wędzarnie - zalecane drewno: olcha i wiśnia. Włożyć kiełbasy i wędzić około 8 godzin nie przekraczając temperatury 40 stopni C.
  • Po wyjęciu z wędzarni powiesić i suszyć około 6 dni. Nadmiar kiełbasek można zamrozić.