Kapusta z grzybami

Składniki
  • 1.5 kg kiszonej kapusty
  • 3 średnie cebule
  • 100 g masła
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 7 suszonych śliwek
  • 3 listki laurowe
  • przyprawa do bigosu
  • sól
  • pieprz
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1.5 kg kiszonej kapusty
  • 3 średnie cebule
  • 100 g masła
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 7 suszonych śliwek
  • 3 listki laurowe
  • przyprawa do bigosu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Suszone grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia - najlepiej na kilka godzin.
  • Kapustę odcisnąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do większego garnka i zalać wodą - około 2 cm nad poziom kapusty. Gotować na małym ogniu, z lekko uchyloną przykrywką przez około 40 minut, mieszając raz po raz.
  • Na patelni na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodać namoczone, odciśnięte z wody grzyby. Wszystko razem wymieszać i podsmażyć przez chwilę. Dodać do garnka z kapustą.
  • Do kapusty dodać listki laurowe, przyprawy do smaku i suszone śliwki - wszystko dokładnie wymieszać.
  • Zmniejszyć ogień, ciągle mieszając podgrzewać przez chwilę i odstawić aby dobrze przeszła.
  • Kapustę najlepiej przygotować wcześniej. Z każdym odgrzewaniem jest lepsza.