Kapusta z grzybami
Przygotowanie
- Suszone grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia - najlepiej na kilka godzin.
- Kapustę odcisnąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do większego garnka i zalać wodą - około 2 cm nad poziom kapusty. Gotować na małym ogniu, z lekko uchyloną przykrywką przez około 40 minut, mieszając raz po raz.
- Na patelni na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodać namoczone, odciśnięte z wody grzyby. Wszystko razem wymieszać i podsmażyć przez chwilę. Dodać do garnka z kapustą.
- Do kapusty dodać listki laurowe, przyprawy do smaku i suszone śliwki - wszystko dokładnie wymieszać.
- Zmniejszyć ogień, ciągle mieszając podgrzewać przez chwilę i odstawić aby dobrze przeszła.
- Kapustę najlepiej przygotować wcześniej. Z każdym odgrzewaniem jest lepsza.
Składniki
- 1.5 kg kiszonej kapusty
- 3 średnie cebule
- 100 g masła
- garść suszonych grzybów leśnych
- 7 suszonych śliwek
- 3 listki laurowe
- przyprawa do bigosu
- sól
- pieprz