Kapuśniak

Składniki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 400 g ziemniaków
  • 2 litry bulionu
  • 1 mała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera naciowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • świeże maggi
  • świeży koperek
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 400 g ziemniaków
  • 2 litry bulionu
  • 1 mała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera naciowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • świeże maggi
  • świeży koperek

Przygotowanie

  • W dużym garnku przygotować bulion.
  • Obrać marchewkę, ziemniaki i cebulę.
  • Do garnka dodać boczek w całości, pokrojoną w kosteczkę marchewkę i ziemniaki oraz pietruszkę, cebulę i selera w całości. Następnie dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez 40 minut.
  • Kapustę kiszoną delikatnie przepłukać na sitku, a następnie pokroić i dodać do zupy. Dodać świeże maggi i koperek i gotować przez 20 minut.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Podawać z pokrojonym w kosteczkę boczkiem z zupy i koperkiem.