Jajecznica z kurkami

Składniki
  • 200 g kurek
  • 5 jajek
  • 0.5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • garść koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 200 g kurek
  • 5 jajek
  • 0.5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • garść koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyćna odrobinie masła (około pół łyżeczki). Zdjąć z patelni i przełożyć do miseczki.
  • Wyczyszczone kurki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na suchą,rozgrzaną patelnię. Smażyć około 5 minut aż woda odparuje.
  • Dodać resztę masła, sól, pieprz, drobno posiekany koperek, sok z cytryny oraz wcześniej przygotowaną cebulkę z czosnkiem. Całość jeszcze chwilkę razem podsmażyć.
  • Jajka roztrzepać w miseczce i przelać do kurek. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.