Jajecznica z kurkami
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyćna odrobinie masła (około pół łyżeczki). Zdjąć z patelni i przełożyć do miseczki.
- Wyczyszczone kurki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na suchą,rozgrzaną patelnię. Smażyć około 5 minut aż woda odparuje.
- Dodać resztę masła, sól, pieprz, drobno posiekany koperek, sok z cytryny oraz wcześniej przygotowaną cebulkę z czosnkiem. Całość jeszcze chwilkę razem podsmażyć.
- Jajka roztrzepać w miseczce i przelać do kurek. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Składniki
- 200 g kurek
- 5 jajek
- 0.5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- garść koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 300 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 6 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 20 g |