Jagodzianki

Ciasto
  • 310 g mąki pszennej typ 550
  • 45 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 105 ml mleka
  • 60 g masła
  • 0.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • szczypta soli
Kruszonka
  • 65 g mąki pszennej typ 450
  • 30 g brązowego cukru
  • 30 g masła
Farsz jagodowy
  • 1 l świeżych jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Do wysmarowania
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 310 g mąki pszennej typ 550
  • 45 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 105 ml mleka
  • 60 g masła
  • 0.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • szczypta soli
Kruszonka
  • 65 g mąki pszennej typ 450
  • 30 g brązowego cukru
  • 30 g masła
Farsz jagodowy
  • 1 l świeżych jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Do wysmarowania
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie

Ciasto

  • Do garnuszka dodać mleko, cukier oraz drożdże. Delikatnie podgrzać, ciągle mieszając do częściowego rozpuszczenia składników - około 3 minuty nie przekraczając temperatury 37 stopni C.
  • Do większej miski dodać mąkę, jajko, pokrojone na mniejsze kawałki masło, pastę waniliową, szczyptę soli oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Całość dokładnie wyrobić, następnie uformować kulkę i pozostawić w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce.
  • W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotować kruszonkę, jagody oraz 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.

Kruszonka i jagody

  • Do miseczki dodać mąkę, cukier oraz masło. Wyrobić do połączenia składników i uzyskania kruszonki, a następnie przenieść do lodówki.
  • Jagody dokładnie umyć, przenieść na durszlak i odstawić do wyschnięcia.

Jagodzianki

  • Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 8 równych części (u nas każda miała około 72 g). Z każdej porcji ciasta uformować gładką kulkę, łączenia zebrać na dole.
  • Tuż przed formowaniem przygotować farsz jagodowy - jagody wymieszać z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Nie robić tego wcześniej, ponieważ jagody po wymieszaniu z cukrem zaczną puszczać sok.
  • Każdą kulkę rozwałkować na placek o średnicy około 13 cm. Następnie wylepić nim miseczkę (patrz zdjęcie) - znacznie ułatwi to formowanie jagodzianek i na środek dodać porządne 3 łyżki farszu jagodowego.
  • Jagodzianki zawinąć szczelnie w miseczce - łączyć ze sobą naprzeciwległe boki, a łączenia zebrać na środku. Następnie przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie docisnąć. Jeśli chcemy by jagodzianki miały podłużny kształt, delikatnie spłaszczyć dłońmi po bokach.
  • Czynność powtórzyć do pozostałych kawałków ciasta. Na każdej blaszce ułożyć po 4 jagodzianki zachowując odstępy - 8 na raz zlepiłoby się :)
  • Jagodzianki wysmarować pędzelkiem jajkiem rozmieszanym z mlekiem, a następnie posypać kruszonką.
  • Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 17 - 20 minut na złoty kolor.