Jagodowiec

Biszkopt czekoladowy
  • 7 jaj
  • 350 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
Masa budyniowo - jagodowa
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny Kasia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 0.5 l świeżych jagód
  • 2 łyżki spirytusu
Dodatkowo
  • dżem jagodowy
  • 0.5 l świeżych jagód
  • 3 galaretki jagodowe
  • Blaszka 25x40 cm
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Biszkopt czekoladowy
  • 7 jaj
  • 350 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
Masa budyniowo - jagodowa
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny Kasia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 0.5 l świeżych jagód
  • 2 łyżki spirytusu
Dodatkowo
  • dżem jagodowy
  • 0.5 l świeżych jagód
  • 3 galaretki jagodowe
  • Blaszka 25x40 cm

Przygotowanie

Biszkopt czekoladowy

  • Jajka ubić z cukrem w ciepłej kąpieli wodnej. Wyjąć z wody i dalej ubijać na zimno. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kakao oraz wodę, zmiksować do połączenia składników.
  • Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut w temperaturze 160 stopni C.
  • Po upieczeniu biszkopt odłożyć do całkowitego ostudzenia. Najlepiej upiec go dzień wcześniej, aby łatwiej szło go przekroić.

Masa budyniowo - jagodowa

  • Około pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Pozostałą ilość mleka wymieszać w garnku z cukrem i zagotować. Po zagotowaniu dodać mleko ze szklanki i gotować ciągle mieszając do powstania gęstego budyniu. Następnie przykryć folią spożywczą w kontakcie, aby uniknąć powstania kożucha i pozostawić do ostudzenia.
  • Margarynę Kasia utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami do powstania gładkiej, puszystej masy. Następnie dodawać po jednej łyżce wcześniej przygotowanego budyniu i rozcierać.
  • Do gotowej masy dodać jagody i spirytus do smaku (u nas były to około 2 łyżki). Całość utrzeć do połączenia składników.

Wykonanie

  • Biszkopt przekroić na pół. Dolną część przenieść z powrotem do blaszki i wysmarować połową masy budyniowo - jagodowej. Drugą część biszkoptu (strona, która będzie dotykała nałożonego wcześniej kremu) wysmarować dżemem i przykryć dolny biszkopt.
  • Górę wysmarować pozostałą połową masy, wysypać świeżymi jagodami i zalać galaretką.
  • Całość przenieść do lodówki do schłodzenia, minimum na czas stężenia galaretki.
  • Koncepcja placka: biszkopt - masa - dżem - biszkopt - masa - jagody - galaretka