Jabłecznik z pianką

Przygotowanie
- Obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przenieść do garnka, dodać cynamon i 40 g cukru. Gotować przez około 10 minut, raz po raz mieszając - aż jabłka puszczą sok. Następnie przenieść na durszlak i odstawić, aby pozbyć się nadmiaru soku.
- Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek, odstawić.
- Do miski dodać 80 g cukru, żółtka, masło pokrojone na mniejsze kawałki, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dokładnie wyrobić i uformować kulę.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 500 g ciasta wylepić dno blaszki. Pozostałą część ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Ciasto na blaszce ponakłuwać widelcem i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Podpieczony spód wysypać bułką tartą. Na wierzch równo rozłożyć przygotowane wcześniej jabłka.
- W misce ubić białka ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Ubitą pianę rozprowadzić równomiernie na masie jabłkowej.
- Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać ciasto i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Składniki
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 200 g zimnego masła
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1.4 kg jabłek obranych, bez gniazd nasiennych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
Dodatkowo
- Blaszka 36 x 26 cm
- folia spożywcza
- papier do pieczenia




