Jabłecznik z pianką

Składniki
  • 120 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g zimnego masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1.4 kg jabłek obranych, bez gniazd nasiennych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • Blaszka 36 x 26 cm
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 15 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 120 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g zimnego masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1.4 kg jabłek obranych, bez gniazd nasiennych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • Blaszka 36 x 26 cm
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

  • Obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić. Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek, odstawić.
  • Do miski dodać 80 g cukru, żółtka, masło pokrojone na mniejsze kawałki, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dokładnie wyrobić i uformować kulę.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 500 g ciasta wylepić dno blaszki. Pozostałą część ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Ciasto na blaszce ponakłuwać widelcem i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Do garnka dodać starte wcześniej jabłka, cynamon i 40 g cukru. Delikatnie gotować przez około 10 minut ciągle mieszając.
  • Podpieczony spód wysypać bułką tartą. Na wierzch równo rozłożyć przygotowane wcześniej jabłka.
  • W misce ubić białka ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Ubitą pianę rozprowadzić równomiernie na masie jabłkowej.
  • Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać ciasto i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.