Jabłecznik

Składniki
  • 0.5 kg mąki
  • 250 g tłuszczu (najlepiej masła)
  • 220 g cukru
  • 3 żółtka + 2 jajka całe
  • 1 płaska łyżka zakwaszanej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 l musu jabłkowego (albo 1 słoik musu i 5 startych jabłek)
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 0.5 kg mąki
  • 250 g tłuszczu (najlepiej masła)
  • 220 g cukru
  • 3 żółtka + 2 jajka całe
  • 1 płaska łyżka zakwaszanej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 l musu jabłkowego (albo 1 słoik musu i 5 startych jabłek)
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder

Przygotowanie

Ciasto

  • Jajka razem z cukrem roztrzepać w miseczce.
  • Masło pokroić na kawałki, dodać jajka z cukrem, mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeśli jest za rzadkie dodać mąkę.
  • Podzielić ciasto na 2 części, 3/5 - spód, 2/5 - góra.
  • Rozprowadzić część ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem.
  • Wymieszać cynamon razem z musem jabłkowym i wyłożyć na blaszkę. UWAGA! Jeśli używamy świeżych jabłek, po starciu wycisnąć sok.
  • Pozostałą część ciasta rozwałkować, jeśli będzie pękać to dodać trochę mąki, a następnie położyć na mus jabłkowy.

Wskazówki

  • Piec około 45 - 50 minut (180 - 190 stopni), pod koniec można przykryć papierem do pieczenia, aby ciasto nie zarumieniło się za bardzo.
  • Po ostygnięciu polukrować (gorąca woda + cukier puder).