Jabłecznik

Przygotowanie
Ciasto
- Jajka razem z cukrem roztrzepać w miseczce.
- Masło pokroić na kawałki, dodać jajka z cukrem, mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeśli jest za rzadkie dodać mąkę.
- Podzielić ciasto na 2 części, 3/5 - spód, 2/5 - góra.
- Rozprowadzić część ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem.
- Wymieszać cynamon razem z musem jabłkowym i wyłożyć na blaszkę. UWAGA! Jeśli używamy świeżych jabłek, po starciu wycisnąć sok.
- Pozostałą część ciasta rozwałkować, jeśli będzie pękać to dodać trochę mąki, a następnie położyć na mus jabłkowy.
Wskazówki
- Piec około 45 - 50 minut (180 - 190 stopni), pod koniec można przykryć papierem do pieczenia, aby ciasto nie zarumieniło się za bardzo.
- Po ostygnięciu polukrować (gorąca woda + cukier puder).
Składniki
- 0.5 kg mąki
- 250 g tłuszczu (najlepiej masła)
- 220 g cukru
- 3 żółtka + 2 jajka całe
- 1 płaska łyżka zakwaszanej śmietany 18%
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 l musu jabłkowego (albo 1 słoik musu i 5 startych jabłek)
- szczypta cynamonu
- cukier puder