Hummus

Tahini
  • 50 g ziaren sezamu
  • 20 g oleju słonecznikowego
Hummus
  • 240 g białej ciecierzycy z puszki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 15 ml soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 łyżeczki soli
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Tahini
  • 50 g ziaren sezamu
  • 20 g oleju słonecznikowego
Hummus
  • 240 g białej ciecierzycy z puszki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 15 ml soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 łyżeczki soli

Przygotowanie

Tahini

  • Odważony sezam uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni.
  • Uprażony sezam przełożyć do blendera i zmielić. Masę zgarnąć ze ścianek na dno naczynia, dodać olej i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
  • Gotowe tahini pozostawić w blederze.

Hummus

  • Do tahini dodać odsączoną ciecierzycę, 50 ml zalewy z puszki po ciecierzycy, oliwę, sok z cytryny, czosnek i sól.
  • Całość zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji i przełożyć do miseczki.