Hummus
Przygotowanie
Tahini
- Odważony sezam uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni.
- Uprażony sezam przełożyć do blendera i zmielić. Masę zgarnąć ze ścianek na dno naczynia, dodać olej i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
- Gotowe tahini pozostawić w blederze.
Hummus
- Do tahini dodać odsączoną ciecierzycę, 50 ml zalewy z puszki po ciecierzycy, oliwę, sok z cytryny, czosnek i sól.
- Całość zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji i przełożyć do miseczki.
Tahini
- 50 g ziaren sezamu
- 20 g oleju słonecznikowego
Hummus
- 240 g białej ciecierzycy z puszki
- 50 g oliwy z oliwek
- 15 ml soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 łyżeczki soli
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 295 kcal |
Tłuszcz | 23 g |
Węglowodany | 14 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 7 g |