Guacamole
Przygotowanie
- Pomidor pokroić w ćwiartki, usunąć miąższ, a resztę pokroić w mniejszą kostkę.
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Przenieść do miseczki i przepłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć się ostrego smaku i by został sam smak cebuli. Przelać przez sitko, aby pozbyć się wody.
- Awokado obkroić wzdłuż pestki, przekręcić i otworzyć. Pestkę najlepiej wyjąć przez wbicie noża, a następnie przekręcenie. Miąższ awokado przenieść łyżką do miseczki lub moździerza (jeśli awokado nie jest do końca dojrzałe i chcemy wygładzić jego konsystencję). Warto zachować pestkę, która dodana do guacamole sprawi, że nie zrobi się czarne.
- Papryczkę chilli oczyścić z pestek i pokroić w drobną kosteczkę.
- Wymieszać np. widelcem awokado z pomidorem, cebulką szalotką i chilli. Doprawić solą i sokiem z limonki do smaku. Opcjonalnie można dodać również kolendrę.
- Podawać np. z nachos, jako składnik kanapki lub z tortillą.
Składniki
- 1 pomidor
- 1 cebula szalotka
- 2 awokado
- 1 papryczka chilli
- sól
- 1 limonka
- kolendra (opcjonalnie)
Propozycja podania
- nachos
- bagietka
- tortilla