Guacamole

Składniki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula szalotka
  • 2 awokado
  • 1 papryczka chilli
  • sól
  • 1 limonka
  • kolendra (opcjonalnie)
Propozycja podania
  • nachos
  • bagietka
  • tortilla
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    20 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula szalotka
  • 2 awokado
  • 1 papryczka chilli
  • sól
  • 1 limonka
  • kolendra (opcjonalnie)
Propozycja podania
  • nachos
  • bagietka
  • tortilla

Przygotowanie

  • Pomidor pokroić w ćwiartki, usunąć miąższ, a resztę pokroić w mniejszą kostkę.
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Przenieść do miseczki i przepłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć się ostrego smaku i by został sam smak cebuli. Przelać przez sitko, aby pozbyć się wody.
  • Awokado obkroić wzdłuż pestki, przekręcić i otworzyć. Pestkę najlepiej wyjąć przez wbicie noża, a następnie przekręcenie. Miąższ awokado przenieść łyżką do miseczki lub moździerza (jeśli awokado nie jest do końca dojrzałe i chcemy wygładzić jego konsystencję). Warto zachować pestkę, która dodana do guacamole sprawi, że nie zrobi się czarne.
  • Papryczkę chilli oczyścić z pestek i pokroić w drobną kosteczkę.
  • Wymieszać np. widelcem awokado z pomidorem, cebulką szalotką i chilli. Doprawić solą i sokiem z limonki do smaku. Opcjonalnie można dodać również kolendrę.
  • Podawać np. z nachos, jako składnik kanapki lub z tortillą.