Grzane wino

Składniki
  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina (malbec, merlot)
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 dużo jabłko
  • 1 laska cynamonu
  • 7 ziaren całego kardamonu
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • około 15 całych goździków
  • 1-3 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina (malbec, merlot)
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 dużo jabłko
  • 1 laska cynamonu
  • 7 ziaren całego kardamonu
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • około 15 całych goździków
  • 1-3 łyżki miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Pomarańcz pokroić w grube plasterki. Wbić w niego goździki ostrym końcem przebijając skórkę.
  • Jabłko pokroić na mniejsze kawałki, pozbyć się gniazd nasiennych.
  • Do garnka dodać wino, przygotowaną wcześniej pomarańczę. jabłko i wszystkie pozostałe składniki.
  • Podgrzewać przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem – NIE GOTOWAĆ!!
  • Gotowe grzane wino przelać przez sitko do kubków. Dodać jabłko / pomarańczę z wina do ozdoby.