Grochówka

Składniki
  • 250 g łuskanego grochu
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziele angielskie
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 duża marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1-2 kiełbasy
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 3 ząbki czosnku
  • maggi
  • 1.3 litra bulionu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 250 g łuskanego grochu
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziele angielskie
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 duża marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1-2 kiełbasy
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 3 ząbki czosnku
  • maggi
  • 1.3 litra bulionu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Groch zalać wodą i pozostawić do kolejnego dnia.
  • Następnego dnia groch odcedzić i zalać wodą kilka centymetrów ponad poziom grochu. Dodać pół łyżeczki soli i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 45 minut, aż groch częściowo się rozpadnie.
  • W dużym garnku zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, kmin, pokrojoną w kosteczkę marchewkę i smażyć przez około 5 minut.
  • Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, kiełbaskę i chwilę razem podsmażyć.
  • Całość zalać gorącym bulionem i zagotować. Dodać ugotowany groch razem z całą wodą z gotowania. Dodać suszone grzyby, maggi, doprawić pieprzem i solą.
  • Gotować do miękkości warzyw, a na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.