Gołąbki

Składniki
  • 900 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kapusta do gołąbków
  • 2 łyżki masła
Sos pomidorowy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml bulionu
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • świeże maggi
  • ostra papryka
  • pieprz chili cayenne
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 900 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kapusta do gołąbków
  • 2 łyżki masła
Sos pomidorowy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml bulionu
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • świeże maggi
  • ostra papryka
  • pieprz chili cayenne

Przygotowanie

  • Ryż ugotować al dente i odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ze środka kapusty wyciąć głąb, a następnie przełożyć do garnka ze wrzącą wodą (wycięciem do dołu) i gotować około 10 minut na małym ogniu. Okręcić kapustę i gotować kolejne około 5 minut. Wyjąć z garnka, a po przestudzeniu rozebrać z liści. W razie potrzeby wyciąć twarde końcówki. Porozkładać na blacie do osuszenia.
  • Do miski dodać mięso mielone, przygotowany wcześniej ryż, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy - ilość do smaku. Całość dokładnie wyrobić do połączenia składników.
  • Z mięsa uformować kotlet i zawinąć w osuszony liść kapusty. Najpierw do środka zawinąć boki, a następnie zawijać od dołu do góry. Czynność powtórzyć dla kolejnych gołąbków.
  • W brytfannie rozpuścić masło. Dno wyłożyć liśćmi kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Następnie poukładać gołąbki, a górę przykryć liśćmi kapusty.
  • Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 75 minut. Po tym czasie zdjąć górne liście kapusty, polać sosem pomidorowym i piec kolejne 15 minut.

Sos pomidorowy

  • W małym garnku z mąki i masła zrobić zasmażkę, a następnie ciągle mieszając dodać do niej bulion i passatę pomidorową. Dodać przyprawy do smaku.