Gołąbki
Przygotowanie
- Ryż ugotować al dente i odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Ze środka kapusty wyciąć głąb, a następnie przełożyć do garnka ze wrzącą wodą (wycięciem do dołu) i gotować około 10 minut na małym ogniu. Okręcić kapustę i gotować kolejne około 5 minut. Wyjąć z garnka, a po przestudzeniu rozebrać z liści. W razie potrzeby wyciąć twarde końcówki. Porozkładać na blacie do osuszenia.
- Do miski dodać mięso mielone, przygotowany wcześniej ryż, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy - ilość do smaku. Całość dokładnie wyrobić do połączenia składników.
- Z mięsa uformować kotlet i zawinąć w osuszony liść kapusty. Najpierw do środka zawinąć boki, a następnie zawijać od dołu do góry. Czynność powtórzyć dla kolejnych gołąbków.
- W brytfannie rozpuścić masło. Dno wyłożyć liśćmi kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Następnie poukładać gołąbki, a górę przykryć liśćmi kapusty.
- Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 75 minut. Po tym czasie zdjąć górne liście kapusty, polać sosem pomidorowym i piec kolejne 15 minut.
Sos pomidorowy
- W małym garnku z mąki i masła zrobić zasmażkę, a następnie ciągle mieszając dodać do niej bulion i passatę pomidorową. Dodać przyprawy do smaku.
Składniki
- 900 g wieprzowego mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- 100 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- kapusta do gołąbków
- 2 łyżki masła
Sos pomidorowy
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 250 ml bulionu
- 700 ml passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- świeże maggi
- ostra papryka
- pieprz chili cayenne
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 380 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 20 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 24 g |