Gofry z serem i szynką
Przygotowanie
- Szynkę pokroić w kosteczkę. Ser żółty zetrzeć na tarce.
- Do miski wbić jajko, wlać mleko i olej. Ubić wszystko odrobinę mikserem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystkie przyprawy. Ubić na jednolitą masę. Dodać szynkę i ser, wymieszać.
- Gofrownicę rozgrzać i wysmarować odrobiną oleju. Ciasto nakładać równomiernie np. łyżką (u nas około 2 łyżki ciasta na jednego gofra) do wypełnienia wgłębień.
- Smażyć 3-4 minuty na złoty kolor. Gotowe gofry studzić na kratce.
Składniki
- 60 g szynki
- 60 g żółtego sera
- 1 jajko
- 115 g mąki
- 150 ml mleka
- 25 ml oliwy z oliwek
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki suszonego oregano
- 0.25 łyżeczki soli
- odrobina pieprzu czarnego
- odrobina czosnku granulowanego
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 250 kcal |
Tłuszcz | 15 g |
Węglowodany | 20 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 10 g |