Gofry z serem i szynką

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    45 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy

Przygotowanie

  • Szynkę pokroić w kosteczkę. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  • Do miski wbić jajko, wlać mleko i olej. Ubić wszystko odrobinę mikserem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystkie przyprawy. Ubić na jednolitą masę. Dodać szynkę i ser, wymieszać.
  • Gofrownicę rozgrzać i wysmarować odrobiną oleju. Ciasto nakładać równomiernie np. łyżką (u nas około 2 łyżki ciasta na jednego gofra) do wypełnienia wgłębień.
  • Smażyć 3-4 minuty na złoty kolor. Gotowe gofry studzić na kratce.
Składniki
  • 60 g szynki
  • 60 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 115 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0.25 łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu czarnego
  • odrobina czosnku granulowanego
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie250 kcal
Tłuszcz15 g
Węglowodany20 g
Błonnik0 g
Białko10 g