Gofry

Składniki
  • 3 jajka
  • 375 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 ml oleju
  • 20 g cukru (opcjonalnie)
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
gofry z bitą śmietaną, truskawkami, borówką i maliną
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    14 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 3 jajka
  • 375 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 ml oleju
  • 20 g cukru (opcjonalnie)
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Jajka rozbić, białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę, odstawić. Żółtka ubić z mlekiem i olejem w większej misce.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, a następnie dodać do miski z żółtkami. Całość dokładnie zmiksować do połączenia składników.
  • Do masy dodać wcześniej ubite białka i delikatnie wymieszać.
  • Gofrownicę rozgrzać i wysmarować odrobiną oleju. Ciasto nakładać równomiernie np. łyżką (u nas około 3-4 łyżki ciasta na jednego gofra) do wypełnienia wgłębień. Smażyć 3 minuty na złoty kolor.
  • Gotowe gofry studzić na kratce.