Frittata z szynką, szpinakiem i serem feta
Przygotowanie
- Nagrzać piekarnik do 185 stopni.
- Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, doprawić solą i pieprzem.
- Dodać szczypiorek i pokrojoną w kosteczkę szynkę.
- Na patelnię wrzucić masło, cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Gdy cebula się zeszkli wrzucić szpinak i smażyć chwilę aż szpinak zwiędnie.
- Wlać masę jajeczną razem ze szpinakiem do naczynia żaroodpornego i wszystko dobrze wymieszać w naczyniu.
- Następnie posypać wszystko fetą i ostrą papryką.
- Piec około 13 minut aż jajka się zetną.
Składniki
- 4/5 jajek
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 100 g szynki
- 100 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżki masła
- 100 g sera feta
- pół cebuli
- 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 514 kcal |
Tłuszcz | 34 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 40 g |