Frittata z szynką, szpinakiem i serem feta

Składniki
  • 4/5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 100 g szynki
  • 100 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki masła
  • 100 g sera feta
  • pół cebuli
  • 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 4/5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 100 g szynki
  • 100 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki masła
  • 100 g sera feta
  • pół cebuli
  • 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku

Przygotowanie

  • Nagrzać piekarnik do 185 stopni.
  • Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać szczypiorek i pokrojoną w kosteczkę szynkę.
  • Na patelnię wrzucić masło, cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Gdy cebula się zeszkli wrzucić szpinak i smażyć chwilę aż szpinak zwiędnie.
  • Wlać masę jajeczną razem ze szpinakiem do naczynia żaroodpornego i wszystko dobrze wymieszać w naczyniu.
  • Następnie posypać wszystko fetą i ostrą papryką.
  • Piec około 13 minut aż jajka się zetną.