Flan z ricottą, szpinakiem i pistacjami
Przygotowanie
- Parmezan zetrzeć na tarce do parmezanu lub na tarce o małych oczkach, przełożyć do małej miseczki, odstawić.
- Pistacje obrać, a orzeszki rozdrobnić przy pomocy tłuczka lub moździerza, przełożyć do małej miseczki, odstawić.
- Na patelni, na maśle poddusić szpinak, a następnie przenieść go na sitko do odsączenia. Szpinak docisnąć kilka razy ręką, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Piekarnik rozgrzać na 200 stopni C.
- Do miseczki włożyć serek ricotta, jajko, śmietanę, gałkę muszkatołową, wcześniej przygotowany parmezan, sól, pieprz i delikatnie zmiksować do połączenia składników.
- Dodać wcześniej przygotowane pistacje, podduszony szpinak i wymieszać łyżką.
- Przełożyć do 6 foremek. Piec 15 - 20 minut, do zarumienienia.
Składniki
- 30 g parmezanu
- 30 g pistacji
- 15 g masła
- 130 g świeżych liści szpinaku
- 180 g serka ricotta
- 1 jajko
- 60 g śmietany 36%
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0.25 łyżeczki soli
- 0.25 łyżeczki mielonego pieprzu
Dodatkowo
- Blaszka do muffinek
- papierowe foremki
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 220 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 6 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 10 g |