Flan z ricottą, szpinakiem i pistacjami

Składniki
  • 30 g parmezanu
  • 30 g pistacji
  • 15 g masła
  • 130 g świeżych liści szpinaku
  • 180 g serka ricotta
  • 1 jajko
  • 60 g śmietany 36%
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0.25 łyżeczki soli
  • 0.25 łyżeczki mielonego pieprzu
Dodatkowo
  • Blaszka do muffinek
  • papierowe foremki
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 30 g parmezanu
  • 30 g pistacji
  • 15 g masła
  • 130 g świeżych liści szpinaku
  • 180 g serka ricotta
  • 1 jajko
  • 60 g śmietany 36%
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0.25 łyżeczki soli
  • 0.25 łyżeczki mielonego pieprzu
Dodatkowo
  • Blaszka do muffinek
  • papierowe foremki

Przygotowanie

  • Parmezan zetrzeć na tarce do parmezanu lub na tarce o małych oczkach, przełożyć do małej miseczki, odstawić.
  • Pistacje obrać, a orzeszki rozdrobnić przy pomocy tłuczka lub moździerza, przełożyć do małej miseczki, odstawić.
  • Na patelni, na maśle poddusić szpinak, a następnie przenieść go na sitko do odsączenia. Szpinak docisnąć kilka razy ręką, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  • Piekarnik rozgrzać na 200 stopni C.
  • Do miseczki włożyć serek ricotta, jajko, śmietanę, gałkę muszkatołową, wcześniej przygotowany parmezan, sól, pieprz i delikatnie zmiksować do połączenia składników.
  • Dodać wcześniej przygotowane pistacje, podduszony szpinak i wymieszać łyżką.
  • Przełożyć do 6 foremek. Piec 15 - 20 minut, do zarumienienia.