Fish and chips

Ryba
  • 400 g dorsza
  • odrobina mąki pszennej do obtoczenia ryby
  • sól
  • pieprz
  • 100 g mąki pszennej
  • 140 ml ciemnego piwa
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 l oleju do smażenia
Frytki
  • 6 ziemniaków
  • tymianek
  • ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Puree z zielonego groszku
  • 300 g zielonego groszku
  • łyżeczka masła
  • odrobina wody
  • sól
  • łyżeczka soku z cytryny
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ryba
  • 400 g dorsza
  • odrobina mąki pszennej do obtoczenia ryby
  • sól
  • pieprz
  • 100 g mąki pszennej
  • 140 ml ciemnego piwa
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 l oleju do smażenia
Frytki
  • 6 ziemniaków
  • tymianek
  • ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Puree z zielonego groszku
  • 300 g zielonego groszku
  • łyżeczka masła
  • odrobina wody
  • sól
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Frytki

  • Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Podgotować około 5 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i wyłożyć do miseczki.
  • Dodać oliwę z oliwek oraz przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
  • Poukładać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, i piec do zarumienienia w temperaturze 200 stopni C.

Ryba

  • W garnku rozgrzać olej do smażenia.
  • Rybę pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące pszennej.
  • Mąkę delikatnie wymieszać z piwem oraz proszkiem do pieczenia. Rybę obtoczyć w cieście i piec w głębokim tłuszczu do zarumienienia.
  • Upieczoną rybę odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Puree z zielonego groszku

  • W garnku rozpuścić masło, dodać groszek i odrobinę soli. Gotować ciągle mieszając aż groszek będzie miękki.
  • Miękki groszek zmiksować, a następnie wymieszać z sokiem z cytryny.