Fish and chips
Przygotowanie
Frytki
- Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Podgotować około 5 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i wyłożyć do miseczki.
- Dodać oliwę z oliwek oraz przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
- Poukładać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, i piec do zarumienienia w temperaturze 200 stopni C.
Ryba
- W garnku rozgrzać olej do smażenia.
- Rybę pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące pszennej.
- Mąkę delikatnie wymieszać z piwem oraz proszkiem do pieczenia. Rybę obtoczyć w cieście i piec w głębokim tłuszczu do zarumienienia.
- Upieczoną rybę odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Puree z zielonego groszku
- W garnku rozpuścić masło, dodać groszek i odrobinę soli. Gotować ciągle mieszając aż groszek będzie miękki.
- Miękki groszek zmiksować, a następnie wymieszać z sokiem z cytryny.
Ryba
- 400 g dorsza
- odrobina mąki pszennej do obtoczenia ryby
- sól
- pieprz
- 100 g mąki pszennej
- 140 ml ciemnego piwa
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 l oleju do smażenia
Frytki
- 6 ziemniaków
- tymianek
- ostra mielona papryka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Puree z zielonego groszku
- 300 g zielonego groszku
- łyżeczka masła
- odrobina wody
- sól
- łyżeczka soku z cytryny
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 1190 kcal |
Tłuszcz | 70 g |
Węglowodany | 100 g |
Błonnik | 10 g |
Białko | 46 g |