Filet z kurczaka w sosie pesto z groszkiem
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka oczyścić. Każdą pierś pokroić na mniejsze części. Oprószyć solą (delikatnie, ponieważ szynka jest słona), pieprzem, obtoczyć w mące i zawinąć w plasterki szynki.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i włożyć przygotowane wcześniej piersi z kurczaka w szynce. Smażyć około 5 minut z każdej strony.
- Usmażone mięso wyłożyć na talerz, a na patelnię wlać śmietankę, dodać pesto i groszek. Całość delikatnie wymieszać, zagotować.
- Dołożyć mięso do sosu oraz listki bazylii.
- Podawać z ziemniakami.
Składniki
- około 400 g filetu z kurczaka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- 90 g szynki parmeńskiej lub prosciutto
- 240 g zielonego groszku z puszki lub innego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g pesto z bazylią
- 200 ml śmietanki 30%
- bazylia
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 615 kcal |
Tłuszcz | 40 g |
Węglowodany | 16 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 40 g |