Filet z kurczaka w sosie pesto z groszkiem

Składniki
  • około 400 g filetu z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 90 g szynki parmeńskiej lub prosciutto
  • 240 g zielonego groszku z puszki lub innego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g pesto z bazylią
  • 200 ml śmietanki 30%
  • bazylia
patelnia z sosem pesto z groszkiem z filetami z kurczaka obwiniętymi szynką parmeńską, udekorowana liśćmi bazylii
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • około 400 g filetu z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 90 g szynki parmeńskiej lub prosciutto
  • 240 g zielonego groszku z puszki lub innego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g pesto z bazylią
  • 200 ml śmietanki 30%
  • bazylia

Przygotowanie

  • Piersi z kurczaka oczyścić. Każdą pierś pokroić na mniejsze części. Oprószyć solą (delikatnie, ponieważ szynka jest słona), pieprzem, obtoczyć w mące i zawinąć w plasterki szynki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i włożyć przygotowane wcześniej piersi z kurczaka w szynce. Smażyć około 5 minut z każdej strony.
  • Usmażone mięso wyłożyć na talerz, a na patelnię wlać śmietankę, dodać pesto i groszek. Całość delikatnie wymieszać, zagotować.
  • Dołożyć mięso do sosu oraz listki bazylii.
  • Podawać z ziemniakami.