Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki
  • 6 dużych ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • około 12 plasterków szynki
  • 150 g żółtego sera
  • szczypiorek
Sos czosnkowy
  • 230 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
upieczone ziemniaczki faszerowane żółtym serem i szynka, posypane szynką i szczypiorkiem, z tyłu sos czosnkowy w talerzyku
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Faszerowane ziemniaki
  • 6 dużych ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • około 12 plasterków szynki
  • 150 g żółtego sera
  • szczypiorek
Sos czosnkowy
  • 230 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Faszerowane ziemniaczki

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć, nie obierać. Naciąć w poprzek w odstępach około 0.5 cm, nie do końca - mniej więcej do 3/4 grubości ziemniaka.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać ziemniaki i posmarować je dokładnie oliwą z oliwek. Wierzch posolić, popieprzyć i posypać odrobiną tymianku.
  • Przenieść do nagrzanego piekarnika i piec do zarumienienia około 50 - 60 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i faszerować szynką i serem - ilość według uznania. Podczas faszerowania można pomóc sobie nożem, aby składniki weszły głębiej.
  • Ziemniaczki ponownie przenieść do piekarnika i piec około 10 minut do przyrumienienia sera.
  • Podawać np. z sosem czosnkowym oraz szczypiorkiem.

Sos czosnkowy

  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i przenieść do miseczki.
  • Dodać jogurt grecki, majonez. sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.