Faszerowane ziemniaki
Przygotowanie
Faszerowane ziemniaczki
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć, nie obierać. Naciąć w poprzek w odstępach około 0.5 cm, nie do końca - mniej więcej do 3/4 grubości ziemniaka.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać ziemniaki i posmarować je dokładnie oliwą z oliwek. Wierzch posolić, popieprzyć i posypać odrobiną tymianku.
- Przenieść do nagrzanego piekarnika i piec do zarumienienia około 50 - 60 minut.
- Wyjąć z piekarnika i faszerować szynką i serem - ilość według uznania. Podczas faszerowania można pomóc sobie nożem, aby składniki weszły głębiej.
- Ziemniaczki ponownie przenieść do piekarnika i piec około 10 minut do przyrumienienia sera.
- Podawać np. z sosem czosnkowym oraz szczypiorkiem.
Sos czosnkowy
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i przenieść do miseczki.
- Dodać jogurt grecki, majonez. sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Faszerowane ziemniaki
- 6 dużych ziemniaków
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- tymianek
- około 12 plasterków szynki
- 150 g żółtego sera
- szczypiorek
Sos czosnkowy
- 230 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 414 kcal |
Tłuszcz | 24 g |
Węglowodany | 35 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 16 g |