Faszerowane pieczarki

Składniki
  • 500 g dużych pieczarek do faszerowania
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • odrobina oliwy z oliwek do wysmarowania pieczarek
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 500 g dużych pieczarek do faszerowania
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • odrobina oliwy z oliwek do wysmarowania pieczarek

Przygotowanie

  • Pieczarki umyć, a następnie dokładnie osuszyć. Wyciąć nóżki i obrać ze skórki, jeśli to potrzebne. Wysmarować odrobiną oliwy z oliwek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na maśle podsmażyć pokrojone w drobną kosteczkę cebulę i czosnek, a następnie dodać drobno pokrojone, wcześniej wycięte, nóżki pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Przełożyć do miseczki i odstawić do ostygnięcia.
  • Jajko wymieszać w kubeczku i dodać do chłodnego farszu. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i sery (odłożyć odrobinę żółtego sera). Całość doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
  • Farsz nałożyć łyżką do środka pieczarek.
  • Piec do zarumienienia około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. 5 minut przed końcem pieczenia pieczarki posypać odłożonym wcześniej żółtym serem.