Faszerowane pieczarki
Przygotowanie
- Pieczarki umyć, a następnie dokładnie osuszyć. Wyciąć nóżki i obrać ze skórki, jeśli to potrzebne. Wysmarować odrobiną oliwy z oliwek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na maśle podsmażyć pokrojone w drobną kosteczkę cebulę i czosnek, a następnie dodać drobno pokrojone, wcześniej wycięte, nóżki pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Przełożyć do miseczki i odstawić do ostygnięcia.
- Jajko wymieszać w kubeczku i dodać do chłodnego farszu. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i sery (odłożyć odrobinę żółtego sera). Całość doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
- Farsz nałożyć łyżką do środka pieczarek.
- Piec do zarumienienia około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. 5 minut przed końcem pieczenia pieczarki posypać odłożonym wcześniej żółtym serem.
Składniki
- 500 g dużych pieczarek do faszerowania
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka natki pietruszki
- 100 g sera mozzarella
- 100 g żółtego sera
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- odrobina oliwy z oliwek do wysmarowania pieczarek