Fasolka po bretońsku
Przygotowanie
- Fasolę wsypać do garnka, zalać wodą (około 10 cm powyżej poziomu fasoli) i odstawić na noc.
- Następnego dnia fasolę odcedzić, a następnie dolać 1.25 litra świeżej wody, 1.25 łyżeczki soli, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować na średnim ogniu przez około 1.5 godziny aż fasola będzie miękka.
- Boczek (bez skóry), kiełbasę i cebulę pokroić w kosteczkę.
- Na patelni na małym ogniu, ciągle mieszając, podsmażyć boczek, a następnie dodać go do garnka z fasolą. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć wszystko razem i dodać do garnka z fasolą. Wymieszać i gotować około 10 minut.
- Dodać passatę pomidorową, majeranek, czerwoną ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Gotować kolejne 15 minut.
- Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.
Składniki
- 500 g suchej fasoli "Piękny Jaś"
- 300 g wędzonego boczku
- 350 g kiełbasy
- 1.5 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 700 ml passaty pomidorowej
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2.5 łyżki suszonego majeranku
- 1.5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 675 kcal |
Tłuszcz | 40 g |
Węglowodany | 50 g |
Błonnik | 13 g |
Białko | 34 g |