Fasolka po bretońsku

Składniki
  • 500 g suchej fasoli "Piękny Jaś"
  • 300 g wędzonego boczku
  • 350 g kiełbasy
  • 1.5 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2.5 łyżki suszonego majeranku
  • 1.5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 500 g suchej fasoli "Piękny Jaś"
  • 300 g wędzonego boczku
  • 350 g kiełbasy
  • 1.5 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2.5 łyżki suszonego majeranku
  • 1.5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Fasolę wsypać do garnka, zalać wodą (około 10 cm powyżej poziomu fasoli) i odstawić na noc.
  • Następnego dnia fasolę odcedzić, a następnie dolać 1.25 litra świeżej wody, 1.25 łyżeczki soli, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować na średnim ogniu przez około 1.5 godziny aż fasola będzie miękka.
  • Boczek (bez skóry), kiełbasę i cebulę pokroić w kosteczkę.
  • Na patelni na małym ogniu, ciągle mieszając, podsmażyć boczek, a następnie dodać go do garnka z fasolą. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć wszystko razem i dodać do garnka z fasolą. Wymieszać i gotować około 10 minut.
  • Dodać passatę pomidorową, majeranek, czerwoną ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Gotować kolejne 15 minut.
  • Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.