Empanadas z kurczakiem

Przygotowanie
Ciasto
- W garnuszku na małym ogniu rozpuścić i delikatnie podgrzać wodę, masło i sól.
- Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajko i przelać zawartość garnuszka. Całość dokładnie wyrobić do połączenia wszystkich składników.
- Ciasto przełożyć na folię spożywczą, uformować w kulę, owinąć i przełożyć do lodówki na około 3 godziny.
Farsz
- Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski razem z mięsem.
- Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
- Dodać oliwę z oliwek, przecier pomidorowy, mieloną wędzoną paprykę, kmin rzymski, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Farsz przełożyć na dużą patelnie i dusić pod przykryciem na małym ogniu, raz po raz mieszając przez około 5-7 minut.
- Gotowy farsz odstawić do ostudzenia.
Empanadas
- Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Uformować wałek o długości około 30 cm i podzielić na 15 równych części.
- Porcję ciasta rozwałkować na placek o średnicy około 12 cm. Na środek placka nałożyć około 1.5 łyżki farszu, złożyć na pół i zawinąć brzegi.
- Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć dla pozostałych części ciasta.
- Empanadas przed pieczeniem posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. Piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C, na złoty kolor.
Ciasto
- 100 ml wody
- 175 g masła
- 0.5 łyżeczki soli
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Farsz
- 60 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 250 g mielonej piersi kurczaka
- 160 g czerwonej papryki
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 0.75 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
- mąka do oprószenia blatu
- mleko do posmarowania empanadas
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 314 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 25 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 10 g |