Empanadas z kurczakiem

Ciasto
  • 100 ml wody
  • 175 g masła
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Farsz
  • 60 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g mielonej piersi kurczaka
  • 160 g czerwonej papryki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 0.75 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
  • mąka do oprószenia blatu
  • mleko do posmarowania empanadas
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    15 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    4 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 100 ml wody
  • 175 g masła
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Farsz
  • 60 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g mielonej piersi kurczaka
  • 160 g czerwonej papryki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 0.75 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
  • mąka do oprószenia blatu
  • mleko do posmarowania empanadas

Przygotowanie

Ciasto

  • W garnuszku na małym ogniu rozpuścić i delikatnie podgrzać wodę, masło i sól.
  • Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajko i przelać zawartość garnuszka. Całość dokładnie wyrobić do połączenia wszystkich składników.
  • Ciasto przełożyć na folię spożywczą, uformować w kulę, owinąć i przełożyć do lodówki na około 3 godziny.

Farsz

  • Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski razem z mięsem.
  • Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
  • Dodać oliwę z oliwek, przecier pomidorowy, mieloną wędzoną paprykę, kmin rzymski, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Farsz przełożyć na dużą patelnie i dusić pod przykryciem na małym ogniu, raz po raz mieszając przez około 5-7 minut.
  • Gotowy farsz odstawić do ostudzenia.

Empanadas

  • Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Uformować wałek o długości około 30 cm i podzielić na 15 równych części.
  • Porcję ciasta rozwałkować na placek o średnicy około 12 cm. Na środek placka nałożyć około 1.5 łyżki farszu, złożyć na pół i zawinąć brzegi.
  • Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć dla pozostałych części ciasta.
  • Empanadas przed pieczeniem posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. Piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C, na złoty kolor.