Drożdżówki z truskawkami

Kruszonka
  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 40 g masła
Ciasto
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 520 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • 350 g truskawek
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    16 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Kruszonka
  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 40 g masła
Ciasto
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 520 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • 350 g truskawek

Przygotowanie

Kruszonka

  • Mąkę, cukier i masło wyrobić do połączenia składników. Gotową masę uformować w kulkę i odstawić do lodówki.

Ciasto

  • Do małego garnka dodać mleko, cukier i drożdże. Delikatnie podgrzać, ciągle mieszając do rozpuszczenia drożdży.
  • Do miski dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka (białka wykorzystamy w późniejszym etapie), masło, sól i przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem. Całość dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę i zostawić w misce.
  • Ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w spokojne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (każda po 60-65 g) i uformować kulki. Odłożyć na oprószony mąką blat i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. W międzyczasie truskawki umyć, odciąć szypułki i pokroić na ćwiartki.
  • Z wyrośniętych kulek uformować drożdżówki. Na środku ciasta zrobić wgłębienie, mocno dociskając, za pomocą spodu szklanki o średnicy około 5.5 cm i ułożyć w nim truskawki.
  • Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy około 3 cm. Brzegi drożdżówek wysmarować białkiem, a wierzch posypać kruszonką.
  • Piec 16 minut w temperaturze 190 stopni C.