Drożdżówki z serem

Ciasto
  • 220 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki soli
Masa serowa
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 100 g śmietanki 12%
  • 500 g twarogu
Dodatkowo
  • białko do wysmarowania drożdżówek
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    15 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasto
  • 220 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki soli
Masa serowa
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 100 g śmietanki 12%
  • 500 g twarogu
Dodatkowo
  • białko do wysmarowania drożdżówek

Przygotowanie

Ciasto

  • Do małego garnka dodać mleko, drożdże i cukier. Delikatnie podgrzać, ciągle mieszając, do rozpuszczenia drożdży.
  • Do miski dodać mąkę, masło, jajko, sól i przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem. Całość dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę.
  • Ciasto podzielić na 15 równych części. Z każdej części uformować kuleczkę i odłożyć na blacie oprószonym mąką do wyrośnięcia na około 30 minut.

Masa serowa

  • Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę i twaróg. Całość dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.

Drożdżówki

  • Z wyrośniętych kulek uformować drożdżówki. Na środku ciasta zrobić wgłębienie, mocno dociskając, za pomocą spodu szklanki o średnicy około 5.5 cm i nałożyć do niego twaróg.
  • Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy około 3 cm. Brzegi drożdżówek wysmarować białkiem.
  • Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.