Drożdżówki z ricottą i rabarbarem

Kruszonka i rabarbar
  • 55 g mąki pszennej typ 450
  • 40 g cukru
  • 40 g zimnego masła
  • 250 g obranego rabarbaru
Ciasto
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 520 g mąki pszennej typ 450
  • 80 g masła
  • szczypta soli
Masa z ricotty
  • 250 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 20 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
upieczone drożdżówki z rabarbarem i ricottą
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    14 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Kruszonka i rabarbar
  • 55 g mąki pszennej typ 450
  • 40 g cukru
  • 40 g zimnego masła
  • 250 g obranego rabarbaru
Ciasto
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 520 g mąki pszennej typ 450
  • 80 g masła
  • szczypta soli
Masa z ricotty
  • 250 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 20 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie

Kruszonka i rabarbar

  • Do miseczki dodać mąkę, cukier oraz masło. Wyrobić do połączenia składników i uzyskania kruszonki, a następnie przenieść do lodówki.
  • Rabarbar umyć, obrać z łyk i drobniutko rozdrobnić na bardzo małe kawałeczki. Przenieść na durszlak i pozostawić do odsączenia.

Ciasto

  • Do garnuszka dodać mleko, cukier oraz drożdże. Delikatnie podgrzać, ciągle mieszając do częściowego rozpuszczenia składników - około 3 minuty nie przekraczając temperatury 37 stopni C.
  • Jajka rozbić, białka oddzielić od żółtek i przełożyć do osobnych szklaneczek.
  • Do dużej miski dodać mąkę, żółtka, masło, sól i wcześniej przygotowany zaczyn. Całość dokładnie wyrobić, następnie uformować kulkę i pozostawić w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce.
  • W tym czasie 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia oraz przygotować wagę kuchenną.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 równych części - u nas porcja każdej po około 65 g. Z każdej porcji ciasta uformować gładką kulkę, łączenia zebrać na dole i ułożyć na blaszce łączeniem do dołu zachowując odstępy między kulkami około 5 cm.
  • Każdą kulkę spłaszczyć dłońmi tworząc placki o średnicy 8 cmgrubości około 2 cm. Następnie każdą blaszkę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na kolejne około 30 minut.

Masa z ricotty

  • Do miseczki dodać odsączoną z nadmiaru wody ricottę. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy oraz skrobię. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Przygotowany wcześniej rabarbar dodatkowo odcisnąć z nadmiaru wody w dłoniach i przenieść do osobnej miseczki.

Drożdżówki

  • Na środku każdego placka zrobić wgłębienie przy użyciu np. spodu od szklanki o średnicy około 5 cm.
  • Na środku każdej drożdżówki rozłożyć masę z ricotty, a następnie na ricottę rozłożyć rabarbar.
  • Brzegi wysmarować pędzelkiem białkiem, które zostało nam z przygotowań ciasta. Na koniec każdą drożdżówkę obsypać kruszonką.
  • Piec 18 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180 stopni C.