Drożdżówki z makiem

Ciasto
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 470 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Masa makowa
  • 40 g orzechów np. włoskich
  • 250 g maku
  • 60 g cukru
  • 30 g miodu
  • 100 ml wody
  • 1 białko
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
Do wysmarowania
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 470 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Masa makowa
  • 40 g orzechów np. włoskich
  • 250 g maku
  • 60 g cukru
  • 30 g miodu
  • 100 ml wody
  • 1 białko
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
Do wysmarowania
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Ciasto

  • Do garnuszka dodać mleko, pokrojone na mniejsze kawałki masło, drożdże oraz 20 g cukru. Delikatnie podgrzać, ciągle mieszając do częściowego rozpuszczenia składników - około 3 minuty nie przekraczając temperatury 37 stopni C.
  • Do dużej miski dodać mąkę, pozostałą ilość cukru, jajko, szczyptę soli i przygotowany wcześniej zaczyn. Całość dokładnie wyrobić, następnie uformować kulkę i pozostawić w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce.
  • W tym czasie 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Masa makowa

  • Orzechy rozdrobnić i przełożyć do miseczki.
  • Mak zmielić i przenieść do miski. Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, cukier, miód, gorącą wodę, białko i startą skórkę pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać i odstawić.

Drożdżówki

  • Na oprószoną mąką stolnicę przełożyć wyrośnięte ciasto. Uformować kulkę i dodatkowo podsypać mąką. Rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach około 50 x 35 cm.
  • Całą powierzchnię ciasta wysmarować przygotowaną wcześniej masą makową.
  • Zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując roladę, tak aby łączenie było na dole. Pokroić na 12 części i przełożyć na przygotowane wcześniej blaszki, zachowując odstępy.
  • Przy pomocy drewnianej łyżki zrobić wzdłuż każdej drożdżówki zgłębienie, tak aby boki uniosły się do góry (patrz 2 zdjęcie). Ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • W tym czasie piekarnik nagrzać na 190 stopni C.
  • Po wyrośnięciu drożdżówki wysmarować przy pomocy pędzelka żółtkiem wymieszanym z wodą (smarować bezpośrednio przed pieczeniem). Piec na złoty kolor około 17 minut.