Drożdżówki z budyniem i śliwkami

Ciasto
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Budyń
  • 500 ml mleka
  • 60 g budyniu waniliowego
  • 20 g cukru
Kruszonka i śliwki
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 70 g masła
  • 300 - 400 g śliwek
Lukier
  • 60 g cukru pudru
  • 1.5 łyżki wody
Dodatkowo
  • 1 jajko do wysmarowania
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Budyń
  • 500 ml mleka
  • 60 g budyniu waniliowego
  • 20 g cukru
Kruszonka i śliwki
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 70 g masła
  • 300 - 400 g śliwek
Lukier
  • 60 g cukru pudru
  • 1.5 łyżki wody
Dodatkowo
  • 1 jajko do wysmarowania
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Ciasto

  • Do garnuszka dodać mleko, pokrojone na mniejsze kawałki masło, drożdże oraz 10 g cukru. Delikatnie podgrzać, ciągle mieszając do częściowego rozpuszczenia składników - około 3 minuty nie przekraczając temperatury 37 stopni C.
  • Do dużej miski dodać mąkę, pozostałą ilość cukru, cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli i przygotowany wcześniej zaczyn. Całość dokładnie wyrobić, następnie uformować kulkę i pozostawić w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce.
  • 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Budyń, śliwki i kruszonka

  • Gotowy budyń po przygotowaniu mieszać przez chwilę, aby przestygł. Następnie przykryć folią spożywczą w kontakcie, aby nie powstał kożuch i odstawić do przestudzenia.
  • Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Do miseczki dodać mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałeczki masło. Całość wyrobić do połączenia składników. Gotową kruszonkę odstawić.

Drożdżówki

  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części - u nas porcja każdej po około 75 g. Z każdej porcji ciasta uformować gładką kulkę, łączenia zebrać na dole i ułożyć na blaszce łączeniem do dołu zachowując odstępy między kulkami około 5 cm.
  • Każdą kulkę spłaszczyć dłońmi tworząc placki o średnicy 8 cm i grubości około 2 cm. Następnie każdą blaszkę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na kolejne około 15 minut.
  • Na środku każdego placka zrobić wgłębienie przy użyciu np. spodu od szklanki o średnicy około 5 cm.
  • Na środku każdej drożdżówki rozłożyć po około 2 łyżki budyniu i śliwki (skórką do dołu). Brzegi wysmarować przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem, a następnie posypać kruszonką.
  • Piec na złoty kolor około 18-20 minut w temperaturze 190 stopni C.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i polukrować. Lukier: Cukier puder wymieszać energicznie z odrobiną wody (jeśli lukier jest za rzadki, dodać cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji).