Dorsz z ratatouille

Dorsz
  • 400 g dorsza
  • 2 łyżeczki curry
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 szczypty pieprzu
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
Ratatouille
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 duża papryka
  • 2 cebulki dymki
  • szczypiorek z 2 cebulek dymek
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • 2-3 pomidory malinowe
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1.5 łyżki sosu sojowego
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • bazylia
  • tymianek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
filet z dorsza pieczony z warzywami ratatouille w naczyniu żaroodpornym
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Dorsz
  • 400 g dorsza
  • 2 łyżeczki curry
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 szczypty pieprzu
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
Ratatouille
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 duża papryka
  • 2 cebulki dymki
  • szczypiorek z 2 cebulek dymek
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • 2-3 pomidory malinowe
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1.5 łyżki sosu sojowego
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • bazylia
  • tymianek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Dorsz

  • Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać curry, tymianek, pieprz i oliwę z oliwek.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i natrzeć dorsza z obu stron.

Ratatouille

  • Bakłażan, cukinię, paprykę i czosnek pokroić w kosteczkę. Cebulkę dymkę pokroić w ćwiartki, chilli w plasterki, a sparzone i obrane wcześniej pomidory w kosteczkę.
  • Bakłażan podsmażyć na oliwie z obu stron z solą i pieprzem i przełożyć do miseczki.
  • Cukinię i paprykę blanszować z solą i pieprzem. Dodać cebulkę dymkę, tymianek, bazylię, czosnek i chilli, blanszować jeszcze przez chwilkę i przełożyć do miseczki z bakłażanem.
  • Pomidory odparować na patelni z bazylią i pieprzem oraz sosem sojowym. Dodać skórkę z cytryny i część szczypiorku z dymki. Pod koniec dodać część warzyw z miseczki i wymieszać, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Do naczynia żaroodpornego dodać resztę warzyw z miseczki.
  • Dorsza ułożyć na warzywach. Przyprawić solą i pieprzem i wstawić do piekarnika na 15 minut180 stopni C.
  • Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, dodać resztę szczypiorku i odrobinę oliwy z oliwek. Wymieszać, a po wyjęciu ryby z piekarnika dodać na wierzch.