Dorsz z ratatouille
Przygotowanie
Dorsz
- Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać curry, tymianek, pieprz i oliwę z oliwek.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i natrzeć dorsza z obu stron.
Ratatouille
- Bakłażan, cukinię, paprykę i czosnek pokroić w kosteczkę. Cebulkę dymkę pokroić w ćwiartki, chilli w plasterki, a sparzone i obrane wcześniej pomidory w kosteczkę.
- Bakłażan podsmażyć na oliwie z obu stron z solą i pieprzem i przełożyć do miseczki.
- Cukinię i paprykę blanszować z solą i pieprzem. Dodać cebulkę dymkę, tymianek, bazylię, czosnek i chilli, blanszować jeszcze przez chwilkę i przełożyć do miseczki z bakłażanem.
- Pomidory odparować na patelni z bazylią i pieprzem oraz sosem sojowym. Dodać skórkę z cytryny i część szczypiorku z dymki. Pod koniec dodać część warzyw z miseczki i wymieszać, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Do naczynia żaroodpornego dodać resztę warzyw z miseczki.
- Dorsza ułożyć na warzywach. Przyprawić solą i pieprzem i wstawić do piekarnika na 15 minut i 180 stopni C.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, dodać resztę szczypiorku i odrobinę oliwy z oliwek. Wymieszać, a po wyjęciu ryby z piekarnika dodać na wierzch.
Dorsz
- 400 g dorsza
- 2 łyżeczki curry
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 szczypty pieprzu
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
Ratatouille
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 duża papryka
- 2 cebulki dymki
- szczypiorek z 2 cebulek dymek
- 1 ząbek czosnku
- pół papryczki chilli
- 2-3 pomidory malinowe
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1.5 łyżki sosu sojowego
- skórka z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- bazylia
- tymianek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 646 kcal |
Tłuszcz | 40 g |
Węglowodany | 30 g |
Błonnik | 10 g |
Białko | 40 g |