Domowa granola

Składniki
  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 35 g nasion chia
  • 50 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 40 g płatków kokosowych
  • 40 g płatków migdałowych
  • 25 g miodu
  • 40 g masła
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • garść suszonej żurawiny lub rodzynek
  • orzechy (opcjonalnie)
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 35 g nasion chia
  • 50 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 40 g płatków kokosowych
  • 40 g płatków migdałowych
  • 25 g miodu
  • 40 g masła
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • garść suszonej żurawiny lub rodzynek
  • orzechy (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Do miski dodać wszystkie suche składniki (oprócz suszonych owoców) i wymieszać.
  • Masło roztopić z miodem. Dodać cynamon, sól i wymieszać. Następnie całość przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Masa powinna być wilgotna, a nie ociekająca.
  • Blaszkę (standardową od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć przygotowaną wcześniej masę i piec w temperaturze 135 stopni C przez około 45 minut do zarumienienia - co 15 minut wymieszać.
  • Po upieczeniu pozostawić na blaszce do ostudzenia, a następnie dodać żurawinę i wymieszać.
  • Przechowywać np. w szklanym słoiczku.