Domowa granola
Przygotowanie
- Do miski dodać wszystkie suche składniki (oprócz suszonych owoców) i wymieszać.
- Masło roztopić z miodem. Dodać cynamon, sól i wymieszać. Następnie całość przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Masa powinna być wilgotna, a nie ociekająca.
- Blaszkę (standardową od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć przygotowaną wcześniej masę i piec w temperaturze 135 stopni C przez około 45 minut do zarumienienia - co 15 minut wymieszać.
- Po upieczeniu pozostawić na blaszce do ostudzenia, a następnie dodać żurawinę i wymieszać.
- Przechowywać np. w szklanym słoiczku.
Składniki
- 200 g płatków owsianych górskich
- 35 g nasion chia
- 50 g komosy ryżowej (quinoa)
- 40 g płatków kokosowych
- 40 g płatków migdałowych
- 25 g miodu
- 40 g masła
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- garść suszonej żurawiny lub rodzynek
- orzechy (opcjonalnie)