Deser z komosą ryżową

Warstwa jabłkowa
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 pełna łyżka cukru (opcjonalnie)
  • 150 ml wody
Warstwa quinoa (komosy ryżowej)
  • 50 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Warstwa płatków owsianych
  • 60 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
Warstwa jogurtowa
  • 300 ml jogurtu typu greckiego
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 15 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Warstwa jabłkowa
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 pełna łyżka cukru (opcjonalnie)
  • 150 ml wody
Warstwa quinoa (komosy ryżowej)
  • 50 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Warstwa płatków owsianych
  • 60 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
Warstwa jogurtowa
  • 300 ml jogurtu typu greckiego

Przygotowanie

Warstwa jabłkowa

  • Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę i włożyć do garnka. Dolać wodę i dodać cynamon, ekstrakt waniliowy i cukier. Gotować, aż woda odparuje.

Warstwa Quinoa

  • Komosą ryżową opłukać w ciepłej wodzie, a następnie wsypać do garnka z gotującą wodą i odrobiną cukru (opcjonalnie). Gotować przez 15 minut. Po ugotowaniu odsączyć i odstawić do ostygnięcia.

Warstwa płatków owsianych

  • Masło rozpuścić w małym rondelku. Dodać cynamon, cukier i dobrze wymieszać. Wlać do płatków owsianych. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na papier do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 7-10 minut.

Kolejność przekładania w szklance (od dołu)

  1. jogurt
  2. komosa ryżowa
  3. płatki owsiane
  4. jogurt
  5. jabłka
  6. jogurt
  7. płatki owsiane
  8. Powtórzyć kolejność w razie potrzeby :)