Cytrynowiec

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 95 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 375 ml mleka
  • 125 ml soku z cytryny
  • 50 g cukru
  • 125 g masła
Bita śmietana
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix
Wierzch
  • 250 g maślanych herbatników
  • 170 g cukru pudru
  • sok z cytryny
Dodatkowo
  • Blaszka 29 x 22 cm
  • papier do pieczenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Biszkopt
  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 95 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 375 ml mleka
  • 125 ml soku z cytryny
  • 50 g cukru
  • 125 g masła
Bita śmietana
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix
Wierzch
  • 250 g maślanych herbatników
  • 170 g cukru pudru
  • sok z cytryny
Dodatkowo
  • Blaszka 29 x 22 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Biszkopt

  • Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek.
  • Białka ubić na sztywną masę. Następnie dodać żółtka z cukrem i ubijać około 10 minut.
  • Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i wymieszać drewnianą łyżką lub bardzo krótko na najniższych obrotach mikserem.
  • Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 25 minut lub do zarumienienia.

Masa budyniowa

  • Masło wyjąć z lodówki.
  • 250 ml mleka zagotować z dodatkiem cukru pudru. Pozostałą ilość mleka wymieszać z sokiem z cytryny i budyniem, następnie wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać aż budyń zacznie bulgotać.
  • Gotowy budyń przelać do miski i odstawić do ostudzenia. Warto raz po raz zamieszać, aby nie powstał kożuch.
  • Masło pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z przygotowanym wcześniej budyniem.
  • Masę budyniową wyłożyć równomiernie na delikatnie nasączony cytryną biszkopt. Odstawić do lodówki do całkowitego ostudzenia przez przygotowaniem bitej śmietany.

Bita śmietana

  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
  • Gotową bitą śmietanę rozprowadzić równomiernie na masie budyniowej.

Wierzch

  • Na bitej śmietanie ułożyć maślane herbatniki.
  • Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny. Gotowy lukier rozprowadzić równomiernie po herbatnikach.
  • Cytrynowiec odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia biszkopt i herbatniki będą pysznie mięciutkie.